O Mea Matou te Iloa ma Le Le Iloa i luga ole Faiga fou ole COVID

Talofa, sau e fa'atalanoa a matou oloa!

Mai le silia ma le 200 mataupu fou faʻamaonia i le aso i vaiaso talu ai, na vaʻaia e Aferika i Saute le aofaʻi o mataupu fou i aso taʻitasi i le sili atu i le 3,200 Aso Toʻonaʻi, tele i Gauteng.

O le tauivi e faʻamatalaina le faʻafuaseʻi o le tulaʻi mai o mataupu, sa suʻesuʻeina e saienitisi faʻataʻitaʻiga virus ma maua ai le suiga fou.I le taimi nei, e tusa ma le 90% o mataupu fou i Gauteng e mafua ai, e tusa ai ma Tulio de Oliveira, faatonu o le KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform.

___

Aiseā e popole ai Saienitisi I LENEI VARIANT FOU?

Ina ua maeʻa ona taloina se vaega o tagata atamamai e iloilo faʻamaumauga, na taʻua e le WHO o "faʻamatalaga muamua e faʻaalia ai le faʻateleina o le lamatiaga o le toe faʻamaʻi ma lenei fesuiaiga," pe a faʻatusatusa i isi suiga.

O lona uiga o tagata na maua ile COVID-19 ma toe malosi e mafai ona toe maua.

O le fesuiaiga e foliga mai e maualuga le numera o suiga - e tusa ma le 30 - i le coronavirus' spike protein, lea e ono afaina ai le faigofie ona sosolo i tagata.

O Sharon Peacock, o le na taʻitaʻia le faʻasologa o kenera o le COVID-19 i Peretania i le Iunivesite o Cambridge, fai mai o faʻamaumauga o loʻo taʻu mai i le taimi nei o le suiga fou o loʻo i ai suiga "e ogatasi ma le faʻaleleia atili o felauaiga," ae fai mai "o le taua o le tele o suiga o le. e le o iloa lava.”

O Lawrence Young, o se virologist i le Iunivesite o Warwick, na faamatalaina le omicron o le "sili ona mamafa suiga o le siama ua tatou vaʻaia," e aofia ai suiga faʻapopoleina e leʻi vaʻaia muamua i le siama lava e tasi.

___

O LE A LE ILOA MA LE LE ILOA E UIGA I LE VARIANT?

Ua iloa e saienitisi o le omicron e matua'i ese'ese mai suiga muamua e aofia ai le beta ma le delta variants, ae latou te le iloa pe o nei suiga o le kenera ua atili ai ona feavea'i pe mata'utia.E oʻo mai i le taimi nei, e leai se faʻamatalaga o le fesuiaiga e mafua ai faʻamaʻi sili atu ona ogaoga.

Atonu o le a alu vaiaso e fa'avasega ai pe sili atu le fa'ama'i o le omicron ma pe a lelei pea tui puipui.

Fai mai Peter Openshaw, o se polofesa o vailaʻau faʻataʻitaʻi i Imperial College London e "matua le mafai" o tui o loʻo iai nei e le aoga, ma matauina e aoga i le tele o isi suiga.

E ui lava o nisi o suiga o le kenera i le omicron e foliga mai e popole, e le o manino pe o le a avea ma se lamatiaga o le soifua maloloina lautele.O nisi o suiga muamua, e pei o le beta variant, na muamua fa'ate'ia ai saienitisi ae e le'i iu lava ina sosolo mamao.

“Matou te le iloa pe mafai e lenei suiga fou ona maua se avanoa i itulagi o loʻo i ai delta,” o le tala lea a Peacock o le Iunivesite o Cambridge."O loʻo faʻaalia e le au faʻamasino le lelei o le a faia e lenei suiga i le mea o loʻo i ai isi suiga o loʻo faʻasalalau."

E oʻo mai i le taimi nei, o le delta o loʻo sili atu le tele o le COVID-19, faʻamauina mo le sili atu i le 99% o faʻasologa na tuʻuina atu i le lalolagi tele faʻamaumauga lautele.

___

NA FA'AFEFEA ATU LENEI VARIANT FOU?

O le coronavirus e fesuisuiaʻi pe a sosolo ma tele suiga fou, e aofia ai ma i latou o loʻo popole i suiga o kenera, e masani ona mate.Saienitisi mataitu COVID-19 faʻasologa mo suiga e mafai ona faʻateleina le faʻamaʻi pe faʻamaʻi, ae latou te le mafai ona faʻamaonia lena mea e ala i le tilotilo i le siama.

Fai mai Peacock, o le fesuiaiga "atonu na tupu aʻe i se tasi na aʻafia ae na le mafai ona faʻamalo le siama, ma maua ai le siama le avanoa e tupu aʻe ai," i se faʻataʻitaʻiga e tutusa ma le manatu o tagata popoto i le alpha alpha - lea na muai iloa i Egelani - na aliaʻe foʻi, e ala i le suia o se tagata e le mafai ona puipuia.

PO'O FA'AMATALAGA E ISI ATUNUU LE FA'ASA'AGA O FA'ATA'IGA?

Masalo.

Ua faasaina e Isaraelu tagata ese mai le ulufale atu i le itumalo ma ua taofia uma e Morocco femalagaaiga i luga o le ea faavaomalo.

O le tele o isi atunuu o loʻo faʻatapulaʻaina malaga mai Aferika i Saute.

Ona o le televave o le siʻitia o le COVID-19 i Aferika i Saute, o le faʻatapulaʻaina o femalagaaiga mai le itulagi e "faʻautauta" ma o le a faʻatau ai pulega sili atu le taimi, o le tala lea a Neil Ferguson, o se tagata poto faʻamaʻi pipisi i Imperial College London.

Ae na taʻua e le WHO o ia tapulaʻa e masani ona faʻatapulaʻaina i latou ma faʻamalosia atunuu e tatala tuaoi.

Jeffrey Barrett, faatonu o le COVID-19 Genetics i le Wellcome Sanger Institute, na manatu o le vave iloa o le suiga fou e mafai ona faauigaina o tapulaʻa ua faia nei o le a sili atu le aʻafiaga nai lo le taimi muamua na aliaʻe ai le delta variant.

"Faatasi ai ma le delta, na alu ai le tele, tele o vaiaso i le galu mataʻutia a Initia ae leʻi manino mai le mea o loʻo tupu ma o le delta ua uma ona fatu i le tele o nofoaga i le lalolagi ma ua tuai ona fai se mea e uiga i ai," o lana tala lea."Atonu ua tatou i ai i se taimi muamua ma lenei suiga fou atonu o loʻo i ai pea le taimi e fai ai se mea e uiga i ai."

Fai mai le malo o Aferika i Saute ua le tonu le faiga o le atunuu ona ua alualu i luma le genomic sequencing ma e mafai ona vave iloa le eseesega ma talosagaina isi atunuu e toe iloilo le faasaina o femalagaaiga.

___

E maua e le Associated Press Health and Science Department le lagolago mai le Howard Hughes Medical Institute's Department of Science Education.E na'o le AP e nafa ma mea uma.

Puletaofia 2021 LeAssociated Press.Ua taofia aia tatau uma.E le mafai ona fa'asalalauina, fa'asalalau, toe tusia pe toe tufatufaina atu lenei mea.


Taimi meli: Nov-29-2021